Tinnitus, je kunt ermee leven!

Je zult het maar hebben: de hele dag een piep of ruis in je oren. Zo’n piep of ruis wordt tinnitus genoemd. Het geluid is voor iedereen anders. Je omgeving hoort niet wat jij hoort en denkt misschien niet aan de gevolgen of denkt dat het over gaat als je wat rustiger aandoet. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben hier in meer of mindere mate dagelijks mee te maken. Ermee leren leven is een vaak gehoord advies en daarom slaan Audiologisch centrum Kentalis, werkbegeleiding Werkpad en Brabant Oor hun handen ineen en organiseren op donderdag 24 oktober in Waalwijk een Tinnitus informatieavond.

Simpel gezegd hebben we het over tinnitus als je een geluid hoort wat anderen in je omgeving niet horen. Het kunnen allerlei geluiden zijn, zoals piepen, suizen, brommen, enzovoort. Na een bezoek aan de huisarts, kom je veelal bij de KNO-arts terecht. Als deze er niets meer aan kan doen, word je naar huis gestuurd met de opmerking dat je er mee moet leren leven. Is dat echt zo? Neem je hier genoegen mee? Of zijn er mogelijkheden om hier beter mee om te gaan?

Samen meer kennis

Het accepteren van tinnitus is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je verder gaat zoeken naar informatie, bijvoorbeeld op internet, dan komt er veel op je af, want tinnitus is een complex fenomeen met vele oorzaken. Er bestaan geen medicijnen of een oplossing voor dit steeds groter probleem. Kentalis, Werkpad en Brabant Oor hebben ieder op hun eigen gebied een expertise opgebouwd rondom tinnitus.

Handvaten

 “We willen je zeker niet het idee geven dat wij de oplossing hebben voor alle tinnitusproblemen”, vertelt Alexander Vermeer van Brabant Oor. “Er zijn zelfs mensen die denken dat er een pilletje voor is. Dat zouden we heel graag willen, maar helaas dat is er niet. Wat wij tijdens de informatieavond willen, is onze ervaring en kennis delen. Wat is tinnitus, waarom is het er, welk psychologisch invloed heeft het op mijn leven zowel privé, sociaal als arbeidsmatig? Mogelijke vragen waar we antwoord op gaan proberen te geven. Meer kennis over tinnitus kan bijdragen aan de acceptatie van het probleem. Tijdens de informatieavond belichten we tinnitus en de bijkomende problematiek van verschillende kanten.  Ons idee is om bezoekers handvaten te geven voor hun zoektocht naar acceptatie en verlichting van klachten.

Waar en wanneer?

De Informatieavond Tinnitus wordt gehouden op donderdag 24 oktober in het RKC stadion in Waalwijk (ingang Olympiaweg). Inloop vanaf 19.00 uur, Aanvang lezing 19.30 uur. De toegang is gratis maar vooraf aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan tot 23 oktober via een mail info@brabantoor.nl . Bellen mag ook Brabant Oor tel: 0416-778 660.

Stuur een bericht via WhatsApp whatsapp