Kerstgedachten 2019

Kerstgedachten

Het is koud en de hele dag regenachtig geweest. Ik haal snel wat hout om de openhaard aan te steken, nu het nog mag want ons klimaat is erg onder de aandacht de laatste tijd. Daarna hang ik mijn jas aan de kapstok, zodat hij kan drogen. Uit de keuken komt een heerlijke geur. Vrouwlief is bezig een lekkere stamppot te maken, je weet wel zo eentje met een Unox worst. Na een week waar weer van alles is gebeurd, gebruiken we de zaterdagavond om te relativeren. Deze week kreeg ik een telefoontje van een meneer bij wie ik twee maanden geleden een hoortest heb afgenomen. Ik weet het nog goed; het was een raar gehoorverlies waarbij het rechteroor veel slechter hoorde dan het linkeroor. Ik vertrouwde het niet en heb meneer daarom doorverwezen naar het Audiologisch Centrum. Vandaag belde hij: “Ik wil u nog hartelijk bedanken” zei hij. “U vertelde dat ik naar de dokter moest, inmiddels ben ik ook al in het Radboud geweest en daar hebben ze een tumor ontdekt. Ik was er op tijd bij zei de arts daar. Gelukkig niet kwaadaardig en ze gaan mij het komende jaar goed in de gaten houden. Nogmaals dank u wel”. Toen hij wat later ophing ben ik eerst even een kop koffie gaan halen.

Als we dan ’s avonds warm bij de haard en kerstboom zitten laten we het jaar 2019 de revue passeren en hebben we het over wat echt belangrijk is in deze wereld. Al vanaf het begin heb ik een kunstschilder als klant. Op een doordeweekse dag kwam hij binnen lopen met een idee dat de nog enige lege muur wel wat aandacht mocht hebben. U begrijpt het al, deze muur is nu voorzien van een prachtig schilderij. Kom maar eens kijken, het hangt mooi en voor u eraan went, heeft hij hem alweer gewisseld voor een nog mooier exemplaar. “Dat houdt het levendig” aldus kunstenaar Jan.

Ik ben blij met iedere klant die vaak via via binnen komt. Iedereen is welkom en we helpen graag. Maar toch stonden we even te kijken toen er een klein meisje van 3 jaar parmantig binnen kwam lopen met haar moeder. Haar moeder wilde gehoorbescherming voor haar dochter kopen. Achteraf bleek dat die kleine meid meer dan 320 duizend volgers op Instagram heeft. Een echte influencer dus zoals men dat anno 2019 noemt. En dat bij ons in de winkel, wow, wat is dit werk toch mooi.

De kranten staan deze tijd vol met artikelen over de achteruitgang van onze zorg. Mantelzorg zou de oplossing zijn vindt de politiek in Den Haag. Maar wij zitten in Brabant, ver van dat pluche. Nu houd ik van een goed gesprek en wil ik geen beterweter zijn, maar dit jaar is er een onderzoek gepubliceerd over Dementie en Alzheimer. Als je een gehoorverlies hebt, worden je hersenen luier. Ze horen minder dus hoeven ook minder te verwerken. Als je gevoelig bent voor dementie of alzheimer is een gehoorverlies funest. Vroegtijdige onderkenning en revalidatie vertragen het proces van deze ziekte. Dus beste kerstmannen en kerstvrouwen. Laat uw gehoor eens testen.

Met de individualisering van deze maatschappij, gele hesjes en boerenboos kunnen we deze kerstdagen ook gebruiken om weer tot elkaar te komen met een goed gesprek. Ook wij hebben afscheid moeten nemen van mensen waar we het liever niet van doen. Wat een rot ziektes hebben we toch. Het is nu tijd om de kerstboomverlichting aan te doen want kerst vergeten we niet. Ben je gelovig of niet, ons een paar dagen laten omringen door onze geliefden geeft altijd weer een mentale boost voor het komende jaar. Spreken wij elkaar pas weer in het volgende jaar? Dan wensen wij jullie fijne feestdagen en een goed en gezond 2020.

Brabant Oor