Hoortoestel uitkiezen: 5 tips van een erkend audicien

Een hoortoestel uitkiezen kan een uitdaging zijn. Vooral als je voor het eerst een hoortoestel gaat dragen. Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen op de markt. Daardoor kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste bij uw behoeften en gehoorverlies past. Gelukkig zijn er enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een hoortoestel. Alexander, audicien bij Brabant Oor, vertelt u waar u rekening mee kunt houden.

Tip 1: Soort gehoorverlies

Het eerste waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een hoortoestel is het soort gehoorverlies dat u heeft. Er zijn verschillende soorten gehoorverlies en elk type kan een ander type hoortoestel vereisen. Zo kan bijvoorbeeld een persoon met geleidingsverlies baat hebben bij een ander type hoortoestel dan iemand met sensorineuraal gehoorverlies. Een gehoortest biedt de uitkomst om uw gehoor testen en u vervolgens te adviseren welk type hoortoestel geschikt is voor uwspecifieke gehoorverlies.

Tip 2: Stijl van het hoortoestel

Er zijn verschillende stijlen van hoortoestellen beschikbaar, van onzichtbare in-het-kanaal (IIC) hoortoestellen tot achter-het-oor (AHO) hoortoestellen. Het type dat het beste bij u past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en levensstijl. Als u bijvoorbeeld veel tijd buiten doorbrengt of veel sport, kan een achter-het-oor hoortoestel een betere keuze zijn dan een onzichtbaar hoortoestel, omdat deze beter bestand is tegen zweet en vocht.

Tip 3: Functies van het hoortoestel

Hoortoestellen kunnen verschillende functies hebben, zoals ruisonderdrukking, feedbackonderdrukking en tinnitusverlichting. Deze functies kunnen helpen om het geluid dat u hoort te optimaliseren en het luisteren comfortabeler te maken. Het is belangrijk om te bepalen welke functies voor u belangrijk zijn en ervoor te zorgen dat het hoortoestel dat u kiest deze functies heeft. Er zijn bijvoorbeeld ook hoortoestellen waarmee u een telefoongesprek kunt voeren, of kunt verbinden aan de televisie.

Tip 4: Kosten van het hoortoestel

De kosten van hoortoestellen variëren aanzienlijk en het is belangrijk om te bepalen hoeveel u bereid bent uit te geven voordat u een hoortoestel kiest. Vergeet ook niet bij uw zorgverzekering te kijken voor weke vergoeding u in aanmerking komt. Hoortoestellen zijn er in verschillende prijsklassen, van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Tip 5: Proefperiode van het hoortoestel

Een proefperiode is essentieel bij het kiezen van het juiste hoortoestel. Tijdens een proefperiode kunt u het hoortoestel dragen en ervaren hoe het werkt in verschillende situaties, zoals thuis, op het werk, tijdens het sporten en in een lawaaierige omgeving. Een proefperiode kan variëren van een paar weken tot enkele maanden. Belangrijk voor u is dat het goed voelt. Bij Brabant Oor zijn wij pas tevreden als u dat ook bent.

Brabant Oor: uw audicien in Midden-Brabant

Ervaart u een verminderd gehoor? En overweegt u een hoortoestel? Neem dan contact met ons op via 0416-778660 of mail naar info@brabantoor.nl voor het maken van een afspraak. Wij staan voor u klaar om u te adviseren over het juiste hoortoestel. Brabant Oor is merkonafhankelijk, waardoor u de kans heeft om u te laten adviseren over het hoortoestel dat écht bij uw gehoor past. U bent ook welkom bij ons in de winkel om de sfeer te proeven en onze service te ervaren