Brabant Oor Gehoorbescherming

Bekende audioloog Prof. Dr. Jan de Laat legt uit wat goed is voor je oren.

Welke oordopjes zijn het beste zijn voor op festivals en tijdens concerten?

Jan de Laat is audioloog en krijgt mensen met gehoorschade op zijn spreekuur. Hij weet welke oordopjes het beste zijn voor op festivals en tijdens concerten.

‘Nul decibel (dB) is volledige stilte; 140 is de pijngrens. De norm is nu dat de geluidsemissie bij muziekevenementen maximaal 103 dB mag zijn, maar er komt een nieuwe aan van maximaal 102.

‘Wie wekelijks vier uur lang blootstaat aan een geluidsemissie van 100 dB loopt al risico op gehoorschade. Die is niet te genezen, wel te voorkomen. Gehoorschade kan tinnitus zijn, oorsuizen; of een fluittoon in de oren; maar ook: duizeligheid, misselijkheid.

‘Oordoppen bij je hebben op festivals en bij concerten is dan ook een must. Er is van alles te koop. Je hebt van die cilindertjes van – zeg – één euro. Die dempen niet genoeg. En je kunt ze maar één keer gebruiken, want ze zijn poreus dus er gaat rommel in zitten waardoor je infecties kunt oplopen. Je hebt een soort watjes met was eraan die je kunt kneden. Je hebt plugjes, met kleine lamellen eraan. En je hebt op maat gemaakte.

‘Verschillende typen oordoppen bieden verschillende bescherming: ze dempen 9 decibel, 15, 20, 25 en 30; dat staat op het doosje waarin ze verkocht worden. Op festivals waarbij het geluid tot 103 dB gaat, heb je een demping van 20 of 25 nodig. Die met lamellen kosten tussen de tien en twintig euro. Die hebben verschillende voordelen. Ze zijn met een sopje makkelijk schoon te maken. Ze passen redelijk en dus is de demping beter. En de demping ervan is vrij constant.

‘Op maat gemaakte kun je twee jaar gebruiken, als je ze na gebruik telkens schoonmaakt. Die kosten 120 tot 200 euro. Professionele musici dragen ze. Die bieden vlakke demping: ze laten het muziekgeluid hetzelfde klinken, maar dan zachter.

‘Iedereen kan zelf controleren of het uitgaansgedrag risico’s met zich meebrengt, bijvoorbeeld op oorcheck.nl. Daarnaast kun je de gratis SafeNoise app downloaden. Die meet het aantal decibellen op de plek waar je bent. Zo kun je bepalen wanneer je oordoppen indoet. Wanneer de app oranje of rood wordt, moet je écht oordoppen gebruiken.

‘Er loopt een onderzoek naar het gebruik van oordopjes op festivals. Zo’n 70 procent van de jongeren wéét dat te veel lawaai een blijvende piep in de oren kan opleveren. Desondanks gebruikt minder dan 10 procent oordoppen.

‘Mijn advies: draag altijd oordoppen. Ga niet te dicht bij de luidsprekers staan. Neem nu en dan pauze van het lawaai: ga even naar buiten. Mijd soundchecks, want daarbij gaat het geluid bijna altijd door de bovengrens heen.

‘De tendens is dat de norm voor de maximale geluidsemissie komende jaren verder verlaagd wordt. 103 dB is nu de overeengekomen bovengrens voor wat mág; het is dus niet de norm voor wat de bedoeling is. Ik voorspel dat het aantal mensen toeneemt dat graag wíl dat de muziek minder hard staat.’ Bron: Volkskrant.

 

Of loop eens binnen bij Brabant Oor, dat kan natuurlijk ook.